Tarih: Date
TEKNOLOJİ ÇOCUKLAR İÇİN ÇALIŞIYOR: ROBOTEL
Robotel Türkiye Projesi, doğuştan ya da sonradan uzuv kaybı olan çocuklara umut oluyor. Ankara’da yapılan Robotel çalışmaları TEDÜ desteği ile devam ediyor.
Robotel Türkiye Projesi sayesinde doğuştan ve sonradan el ve parmaklarında uzuv kaybına uğrayan çocuklar için 3 boyutlu yazıcılar kullanılarak mekanik eller üretiliyor. Proje, 2014’te Zeynep Karagöz, Hakan Pakten ve Serdar Okumuş tarafından başlatıldı. İki seneyi aşkın süredir İstanbul merkezli olarak çalışan Robotel’in, Ankara organizasyonu 2016 yılında gönüllülerinden Melis Dursun tarafından oluşturuldu. TED Üniversitesi Sosyal İnovasyon Merkezi (İstasyon) ve TEDÜ Makine Mühendisliği Bölümü desteği ile çalışmalara başlandı.
Robotel Projesi; doğuştan parmakları olmayan bir çocuğa mekanik bir elin tasarlanmasıyla başlayan ve zaman içerisinde tüm dünyadan katılımcıların desteği ile gelişen Enable Hareketi’nden esinlenerek yola çıktı. Bir Robotel ile başlayan ekip, projeyi 2 yıl içinde Türkiye çapında 300’den fazla gönüllünün yer aldığı bir sosyal sorumluluk ağına dönüştürdü. Bugüne kadar İstanbul ekibinin organizasyonu ile çalışan gönüllüler tarafından 12 robotel üretildi. Ankara’daki Robotel gönüllüleri Ekim 2016’da TED Üniversitesi Sosyal İnovasyon Merkezi-İstasyon’un ev sahipliğinde bir toplantı yaptı ve çalışmalara başladı.
Robotel Ankara Koordinatörü Melis Dursun projeyle ilgili, “Dünyada ve ülkemizde doğuştan veya sonradan oluşan nedenlerle el ve parmaklarında kayıp olan çok sayıda çocuk var. Bu çocuklara hızla büyüdükleri için protez el takılamıyor. Protezler hem ağır hem maliyetli. Çoğu fonksiyonel değil. Robotel, ellerini kullanamayan çocuklar için hızlı, pratik ve ekonomik bir alternatif. Kişinin ihtiyacına göre ve kişiye özel ölçülere göre tasarlanıyor, 3 boyutlu yazıcılar sayesinde üretiliyor. Ayrıca tasarımı sayesinde kırılan veya eskiyen malzemeleri yenilemek için ideal bir yapıya sahip.” açıklamasında bulundu.
İstasyon’un özellikle çocuklar için toplumsal fayda sağlayan bir projenin içinde yer almaktan mutluluk duyduğunu belirten Sosyal İnovasyon Merkezi Sorumlusu Berivan Eliş, “Robotel Ankara’nın çalışmalarına ev sahipliği yapmaktan gurur duyuyoruz. TEDÜ Makine Mühendisliği ve Bilgisayar Mühendisliği öğrencilerinin çalışmalarının birçok çocuğa mutluluk taşıyacak olması çok güzel." dedi.
Robotel Ankara ekibinin ilk çalışmasının 9 yaşındaki Elifsu ile birlikte olacağını söyleyen Eliş, “Öğrenciler sıkı bir şekilde araştırma yaparak mevcut tasarım ve teknolojiyi geliştirmek ve projeyi farklı noktalara taşımak istiyorlar. Amaç, olabildiğince çok çocuğa ulaşmak. TED Üniversitesinin şehrin merkezinde yer alması, toplantılar ve buluşmalarda çocuklar ve ailelere rahat ulaşım için bir fırsat sağlıyor.” dedi.
Robotel Türkiye İşleyişi
Elifsu için yapılan Robotel çalışmaları, Robotel Ankara Grubu Koordinatörü Melis Dursun ile gönüllü ekibinde yer alan TEDÜ Makine Mühendisliği öğrencileri Ramazan Büyüksanık, Kaan Toksoy, Alp Sarıgöl ve Bilgisayar Mühendisliği öğrencileri Emre Şen ve Ozan Dost Şahin tarafından yürütülüyor. Süreç, ölçü alma ve fotoğraf çekim aşaması ile başlıyor. Yapılacak Robotel için model, renk ve süsleme konusunda tercihler belirleniyor. Bilgisayar ortamında uygun model hazırlandıktan sonra, 3 boyutlu yazıcılarda basılarak monte ediliyor. Yapılan Robotel test ediliyor, gerektiği noktalarda düzeltmeler uygulanarak tekrar basılıyor. Son aşamada Robotel sahibine teslim ediliyor. Ayrıca Robotel sahiplerinin talep ve ihtiyaçlarına bağlı olarak, zamanla, yenileme ve destek sağlanıyor.
Nasıl Gönüllü Olunur?
Robotel’de gönüllü olup destek olmak için tasarımcı ya da üretici olmaya gerek yok. Gereken en temel özellikler, heves ve özveri sahibi olmak. Detaylı bilgilendirme için www.robotel.org adresini incelemek, gönüllü ekip ile irtibata geçmek ya da aylık toplantılara katılmak mümkün. İnternet sayfasında yer alan gönüllülük formu doldurularak sisteme kayıt olunabiliyor. Robotel Türkiye ekibi, gelen ihtiyaç taleplerini değerlendirdikten sonra gönüllülere çağrıda bulunuyor. Her vaka için isteklilerden ekipler oluşturuluyor.
İstasyon TED Üniversitesi Sosyal İnovasyon Merkezi Nedir?
Toplumun ve çevrenin ihtiyaçlarının ve sorunlarının farkında olan, bunları çözmek için harekete geçen ve toplum adına değer yaratma misyonunu üstlenen öğrenciler yetiştirmek isteyen TED Üniversitesi bünyesinde, 08 Nisan 2016’da bir Sosyal İnovasyon Merkezi kuruldu. İstasyon TEDÜ Sosyal İnovasyon Merkezi, TED Üniversitesinin katılımcılığa açık ve yenilikçi bir şehir üniversitesi olma vizyonu doğrultusunda çalışıyor. Ankara’da sosyal girişimcilik ve sosyal inovasyon süreçlerini destekleyen, çok fonksiyonlu ve yaratıcı bir üretim mecrası olarak faaliyet gösteriyor. Öğrenciler, öğretim görevlileri ve üniversite personelinin yanı sıra, ilgili tüm kent aktörlerinin paydaşlığıyla toplumsal fayda odaklı işler yürütmeyi hedefliyor.
Daha fazla bilgi için: istasyon.tedu.edu.tr