Ana içeriğe atla

"Bilim için El Ele" Projesi

banner

Amgen Teach Bilim için El Ele Projesi, Sorgulayan Nesiller için Sorgulayan Eğitimciler Yetiştiriyor!

Fen Bilimlerine İlgi "Bilim için El Ele" Projesi ile Artacak!

Amgen Vakfı tarafından, European Schoolnet koordinasyonunda, TED Üniversitesi iş birliği ile yürütülen "Amgen Teach Bilim için El Ele" projesi Türkiye’de 3’üncü yılını tamamladı. Devlet okulu ve özel okullardan Türkiye genelinde fen bilimleri öğretmenlerinin katılabildiği proje, eğitimcilerin eğitilmesi yoluyla binlerce öğrencinin fen bilimlerine ilgisini artırmayı amaçlıyor.

Öğrencilerin düşünme becerileri, akademik başarıları ve bilime karşı olan tutumlarında pozitif etkiler geliştirmeyi amaçlayan ve öğrencilere bilim ve teknoloji konularında daha iyi eğitim vererek onlara bu alanlarda kariyer yapmaya teşvik etme amacıyla düzenlenen Amgen Teach Bilim İçin El Ele projesi, 3’üncü yılında 100 fen bilgisi öğretmenini ağırladı. Projenin ilk yılından itibaren pilot bölge olarak Ankara seçilmesine rağmen, Türkiye’nin farklı illerinden gönüllü olarak projeye başvuru yağdı. Türkiye genelinden devlet okulu ve özel okullardan gelen başvuruların değerlendirilmesiyle farklı illerden seçilen öğretmenler, klasik tarzda ders anlatımı yerine, öğrenciye bilgiye nasıl ulaşacaklarını öğreten, araştırmaya yönlendiren ve sorgulatan eğitim metodlarını keşfettiler.

TED Üniversitesi bünyesinde verilen 3’er günlük eğitimler, öğretmenlerin mesleki anlamda formasyonlarını artırmayı, bu yolla öğrencilerin fen bilimlerine ilgisini yükseltmeyi hedefliyor. Atölye çalışmaları ile eğitimcilerin “nasıl öğretecekleri” konusunda belirleyici olan öğrenme ve öğretmeye dair inançları hedef alınıyor ve bunlara bağlı olarak, öğrencilerin bilim insanları gibi kendi sorularına kendi araştırmaları ile cevap aramaları ve sorgulayarak öğrenmeleri amaçlanıyor.

Proje, bu yıl da en fazla başvuruyu devlet okullarından aldı.

Proje Koordinatörü ve TED Üniversitesi Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Günel, Siirt’ten Van’a, Tekirdağ’dan Antalya’ya kadar pek çok ilde görev yapan biyoloji, kimya ve fen bilgisi öğretmenlerinin projeye başvurduğunu belirterek, projenin ilk yılından bu yana en fazla başvuruyu devlet okullarında görev yapan öğretmenlerden aldıklarını vurguladı. Başvuruların % 70’inin devlet okulları öğretmenlerinden oluştuğunu belirten Günel, "Proje, Türkiye’nin de dahil olduğu, İtalya, İrlanda, Fransa, Çek Cumhuriyeti’ni kapsayan 10 Avrupa ülkesinde uygulanıyor. Uzun vadede European Schoolnet, eğitimcilerin bakış açılarının değiştirilerek eğitim sistemi ve öğrencinin değişimini raporlamayı amaçlıyor." diye konuştu.

Proje, Türkiye genelinde 400’ü aşkın öğretmen ve binlerce öğrenciye ulaştı.

Günel, şimdiye kadar 400’ü aşkın fen bilimleri, biyoloji ve kimya öğretmeninin projeye katıldığını, bu öğretmenler aracılığı ile binlerce öğrenciye ulaştığını kaydetti. 

TRT Radyo 1 kaydını dinlemek için tıklayınız

Daha fazla bilgi için: murat.gunel@tedu.edu.tr